Yıllık Mali Planlama Kontrol Listesi


Yıllık mali planınızı haritalama görevini yerine getirirseniz , arkanızda bir fikir hak ediyor olursunuz . Tüm üsleri kapsamış olduğunuzdan emin olun hem kısa hem de uzun vadeli finansal sağlığınız açısından önemlidir.

İlerleme durumunuzu yıllık mali planlama kontrol listesiyle takip etmek, hangi görevlerin tamamlandığını ve hangilerinin üzerinde daha fazla uğraşmanız gerektiğini kolaylaştırır.

Yıllık Mali Planlama Kontrol Listesi
Artık yıllık bir finansal planın ne olduğunu ve nasıl yapılacağını bildiğinize göre, sürecin en önemli adımlarını özetleyelim. Yanıtınız "Hayır, ipoteği yeniden finanse etmek istemiyorum" veya "Kredi kartlarım zaten ödendi" şeklinde olsa bile, düşündüğünüz her adımı kontrol edin. Fikir, konuyla ilgilendiğinizden emin olmaktır. Ancak, ilk bölümünüzdeki her maddeyi kaplayarak tam bir finansal envanter elde etmeniz gerekiyor.

✔ Kişisel finansal envanterinizi oluşturun

Kişisel finansal envanteriniz önemlidir çünkü alt satırınızın ne kadar sağlıklı olduğunun bir anlık görüntüsünü verir. (Daha fazla bilgi için, Yıllık Mali Plan Yapmanın Önemini gözden geçirin .) Bu yıllık özdenetim şunları içermelidir :

☐ Acil fonunuz , emeklilik hesapları, diğer yatırım ve tasarruf hesapları, gayrimenkul eşitliği, eğitim tasarrufları gibi öğeler de dahil olmak üzere varlıkların bir listesi. Nişan yüzüğü gibi değerli mücevherler de burada.

☐ İpotek, öğrenci kredileri, kredi kartları ve diğer krediler dahil olmak üzere borçların bir listesi

☐ Sahip olduğunuz borç miktarı ile toplam kredi limitiniz arasındaki kredi kullanım oranının hesaplanması

☐ Kredi raporunuz ve skorunuz

☐ Bir mali danışmana ödediğiniz ücretlerin ve varsa verdiği hizmetlerin gözden geçirilmesi

✔ Mali hedefleri belirleyin

Kişisel bir finansal envanteriniz tamamlandıktan sonra ( anahtar bilgiler için neden bir Mali Envanter oluşturun? Videosuna bakın ), ileriki yıl için hedef belirleme bölümüne geçebilirsiniz . Hedefleriniz kısa vadeli, orta ve uzun vadeli olacaktır.

Kısa vadeli hedefleriniz arasında aşağıdakiler olabilir:

☐ Bir bütçe oluşturun.

☐ Bir acil durum fonu oluşturun veya acil fon tasarruflarınızı arttırın.

☐ Kredi kartlarını kapatın.

Orta vadeli hedefleriniz şunları içerebilir:

☐ Hayat sigortası ve engellilik-gelir sigortası yaptırın .

☐ Hayallerinizi düşünün, mesela bir ilk ev veya tatil evi satın almak, yenilemek, taşımak veya kaydetmek, böylece bir ailenin parası olacak veya koleje çocuk veya torun gönderecek gibi düşünün.

Ardından aşağıdakiler de dahil olmak üzere uzun vadeli hedeflerinizi gözden geçirin:

☐ Bir yuva yumurtasının ne kadarını rahat bir emeklilik için kaydetmeniz gerektiğini belirleyin.

☐ Emeklilik tasarruflarınızı nasıl artıracağınızı belirleyin.

✔ Ailenin üzerine odaklanma

Evli iseniz, eşinizden finansal cephede düşünmeniz gereken bazı şeyler var. Bunlar yumruk listenizde olabilecek bazı öğeler şunlardır:

☐ Eğer bir çocuğunuz varsa gelecekteki kolej masrafları için ne kadar tasarruf etmeniz gerektiğini belirleyin.

☐ Doğru üniversite tasarruf hesabını seçin (ayrıca okuyun: Üniversite için Save Save 529 Planları kullanma .).

☐ Yaşlı ebeveynleri önemsiyorsanız, uzun süreli bakım sigortasının veya hayat sigortasının yardımcı olabileceğini araştırın .

☐ Kendiniz ve eşiniz için hayat sigortası satın alın .

☐ Sosyal Güvenlik talebinde bulunma stratejiniz de dahil olmak üzere eşinizin emekliliğinize nasıl zaman ayıracağını planlamaya başlayın.

✔ Emeklilik tasarruf planlarınızı gözden geçirin

Bireysel emeklilik hesabında (IRA) veya 401 (k) emeklilik için tasarruf bazı vergi avantajlarından yararlanmanın akıllı bir yoludur. Yıllık finansal planınızı bir araya getirirken aşağıdakileri yapmanız gerekip gerekmediğini düşünmelisiniz:

☐ Şimdi bir Roth veya Geleneksel IRA'nın sizin için en iyi seçim olup olmadığına karar verin .

☐ Mevcut bir IRA'yı farklı bir aracılıkla değiştirmeyi düşünün .

☐ Geleneksel IRA'yı bir Roth IRA'ya dönüştürün .

☐ Aynı şeyi Roth veya düzenli olabilen 401 (k) için yapın . (Daha fazla bilgi için, bkz. 401 (k) Planlar: Roth veya Düzenli? ) .

☐ Daha önceki bir işverenden gelen eski 401 (k) hesapların üzerine gelin.

☐ Yıllık katkı paylarınızı emeklilik hesaplarına artırın veya azaltın.

✔ Yatırımlarınızı gözden geçirin

Yatırımcıların yıllık finansal planlama sürecinde yatırımlarının nerede olduğu konusunda bilgi toplamak önemlidir. Ekonomi, şimdi olduğu gibi bir kaymaya uğradığında, bu özellikle doğrudur.

☐ Varlık ayırmanızı kontrol edin . Örneğin hisse senetleri bir dalış yapıyorsa, volatilitenin bir kısmını telafi etmek için portföy karışımınıza gayrimenkul yatırımları eklemeyi düşünebilirsiniz.

☐ Sonra, hangi yatırımların varlık tahsis etme hedeflerinizi gerçekleştirmek için en iyi görevi yapacağını ve halihazırdaki yatırımlarınızın bu profile uyup uymadığını öğrenin.

✔ Portföyünüzü yeniden dengeleyin

Portföyünüzün periyodik olarak yeniden dengelenmesi, çok fazla risk taşımadığınızı veya iyi yatırım getirisi sağlamayan menkul kıymetler üzerine yatırım harcamalarınızın boşa gitmediğini garantiler . Ayrıca, mevcut portföyünüzün yatırım stratejinizi yansıttığından emin olursunuz (pazardaki değişiklikler, başlangıçta planladığınız çeşitlendirmeyi korumak için genellikle bir kaymanın düzeltilmesine neden olur)

☐ Portföyünüzdeki hangi varlık sınıflarına ve boşlukların nerede olduğuna bakın. Gerekirse yatırımlarınızı yeniden düzenler.

☐ Portföyünüzü yönetmenin maliyetlerini göz önünde bulundurun ve bunları kesmek için bir robo-danışman veya başka bir strateji deneme zamanı gelip gelmediğine karar verin .

✔ Yatırımlar için yıl sonu vergi planlaması ile başa çıkma

Portföyünüzü gözden geçirirken ve yeniden dengeleme yaparken, varlıkların satışının vergi yükümlülüğünüzü nasıl etkileyebileceğini hesaba katmayı unutmayın . Yatırımları bir karla satıyorsanız , varlıklarınızı ne kadar süreyle elinde tuttuğunuza bağlı olarak kısa veya uzun vadeli sermaye kazançları vergisi ödemekle yükümlüsünüz. Şu stratejileri düşünün:

☐ Muhtemelen daha yüksek bir vergi faturasını dengelemek için kaybedilen yatırımları farklı olanlarla değiştirerek vergi zararlarını toplamak (bkz . Vergi Kaybını Toplama ve Vergi Doldurma Hasatına Başlamak İçin 3 İpucu : Yatırım Kayıplarını Azaltma ).

☐ Sermaye kazançlarını ve kayıplarını dengelemeniz gerekip gerekmediğine bakın.

Bunu yapmak için takdir menkul kullanmak mantıklı olmadığını araştırmak ☐ bağış veya alt gelirli aile üyelerine destek.

✔ Finansal acil durum planınızı güncelleyin

Çok yağışlı bir güne girerseniz, oldukça büyük bir acil durum fonu faydalı olacaktır; Yeterli kaynaklardan uzaklaştığınızdan emin olun. Siz varken, daha geniş acil durum planınıza bir bütün olarak bakın.

☐ Eğer üç altı aylık harcamalarınız yoksa, acil tasarruflarınızı oluşturmak öncelikli bir öncelik olmalıdır.

☐ Sigortaya yatırın: Örneğin geçici bir engellilikten muaf tutuluyor musunuz?

Eğer bir mali ve tıbbi olduğundan emin olun ☐ vekalet yerinde.

Bunlar, yıllık mali planınızı tamamlarken düşünmeniz gereken şeylerdir.

✔ Önümüzdeki yılın tasarruflarına göz atın

Yeni yıla doğru ilerledikçe, acil tasarruflarınızı tam olarak finanse etmek için başka yerden nereden tasarruf edebileceğinizi düşünün ve geleceğe daha fazla ayırın. Yapmanız gerekip gerekmeyeceğinizi düşünün:

☐ İpoteğinizi yeniden finanse edin.

☐ Aracınızın sigortasını tekrar düşünün.

☐ Yemek faturanızı indirin.

☐ Flex Harcama veya Sağlık Tasarruf Hesaplarından yararlanın .

☐ Kablo TV kablosunu kesin.

☐ Enerji faturanızı azaltın.

☐ Maaş kontrolünüzü emeklilik hesaplarına daha fazla katkıda bulunarak veya maaşınızdan bir acil tasarruf hesabına doğrudan para akıtırarak tasarruflara yönlendirebilirsiniz.

✔ emeklilik için alternatif gelir akışları oluşturmaya çalışmak

401 (k) emeklilik planı veya Sosyal Güvenlik yardımları, emeklilikte potansiyel bir gelir kaynağı olabilir ancak bunlar yalnızca sizin seçenekleriniz değildir. Başka ne inşa edebileceğinizi öğrenin.

☐ Bir kiralık mülke yatırım yapmak ve bir ev sahibi olmak düzenli gelir sağlayabilir.

☐ Emlak crowdfunding, mülkiyetini doğrudan doğruya almak istemeyen yatırımcılar için bazı ilginç olanaklar sunmaktadır (bkz. Emlak ve Crowdfunding: Yatırımcılar İçin Yeni Bir Yol )

☐ Yarı zamanlı bir iş, gelirinize katkıda bulunmak için doğru çözüm olabilir.

☐ Eğer para sıkışıksa ve eve sahipseniz, ters ipoteğin sizin için iyi bir çözüm olup olmadığını araştırın .

☐ Kâr payı satın alma , bir yan itiş başlatma, para kazanma veya eşler arası borç verme yatırımları yapabileceğiniz bir web sitesi oluşturma hakkında düşünün . Bu seçenekler başlamak için çeşitli derecelerde zaman ve para gerektirir, ancak hepsi emeklilik durumunda gelir artırmak için yollar sağlar.

✔ Finansal planlama uygulamalarınızı kullanmaya veya güncellemeye başlayın

Harcamalarınızı ve gelirinizi takip etmek için finansal planlama uygulamalarını kullanmak, finansal ömrünüzü basitleştirebilir, ancak tüm programlar eşit şekilde oluşturulmaz. Yıllık finansal planınızı tamamlarken, yine de ihtiyaçlarınıza uyup uymadığını görmek için kullandığınız finansal planlama uygulamalarınızı veya yazılımınızı gözden geçirin.

☐ Henüz hiçbir çalışmayı koymuyorsanız, seçenekleri inceleyin ve paranızı yönetmenize nasıl yardımcı olabileceklerini düşünün. ( En İyi Kişisel Finansman Planlama Uygulamalarını kontrol edin )

Alt çizgi
Yıllık bir finansal plan, bugün ve geleceğiniz için hayatınızdaki (ve huzurunuz için) son derece değerli bir araçtır. En iyi durum senaryosu: Şu anda bu yumruk listesindeki tüm öğeleri işaretlediniz. Değilse, yıl bitmeden önce yapmak için takviminizde zamanla kurşun kalem yapmaktan çekinmeyin. Hâlâ birkaç gün kaldı!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sermaye Nedir Çeşitleri Nelerdir ?

Etkin Bir Bütçe Nasıl Oluşur ?

Başarılı Bir Forex Trader Olmak İçin Neler Yapılmalıdır ?